Anita Lobo, Prema D’cunha och Blany Lobo
Effectiveness of Homoeopathic Treatment in Female Infertility
Reproductive Medicine International 1:008. doi.org/10.23937/rmi-2017/1710008
Infertilitet är ett växande problem. I en indisk studie blev 27 av totalt 40 infertila kvinnor med barn. Homeopati är effektivt vid infertilitet och kvinnorna slipper jobbiga operationer och hormonbehandlingar enligt studieförfattarna.
Barnlösheten ökar, både i Indien och i övriga världen. Enligt de indiska författarna till studien uppskattas ett av sex par ha svårigheter med att få barn. Infertilitet definieras som utebliven graviditet efter ett års försök med oskyddade samlag.
Vid kvinnlig infertilitet uppskattas ungefär 36-44 procent ha problem med äggstockar och/eller ägglossning (pcos/pcod*). Bäckeninflammation, kallat PID (Pelvic Inflammatory Disease), är en annan viktig orsak. PID beror på att äggstockar eller äggledare drabbats av en bakterieinfektion, till exempel av klamydia eller gonorré. Även endometrios kan försämra fertiliteten.
Skolmedicinen erbjuder kirurgiska eller hormonella behandlingar.
I Indien är också homeopati en viktig behandlingsterapi vid infertilitet. Fördelarna är att kvinnan slipper biverkningar av operationer, antibiotika och hormonbehandlingar. Dessutom, menar Lobo et al, har många kvinnor inte råd med dyra mediciner, samtidigt som de blir hårt ansatta om de inte lyckas bli med barn. Ofrivillig barnlöshet drabbar deras psykiska hälsa och sociala status.
Eftersom homeopatiska mediciner är säkra och billiga är homeopati därför ett bra val, understryker Lobo et al. Studiens syfte var att objektivt utvärdera hur effektiv ett homeopatiskt rätt individuellt valt medel (”similimum”) är vid kvinnlig infertilitet.
Patienter på obstetrik- och gynekologiavdelningar på Fr Muller homeopatiska sjukhus tillfrågades om att ingå i studien. Under 1,5 år valdes 100 patienter slumpmässigt ut till studien. De undersöktes kliniskt med bland annat ultraljud och laparoskopi. Urvalskriterierna var bland annat att det skulle vara kvinnliga fertila patienter mellan 18-40 år, med diagnoser som pcod, endometrios och kronisk bäckeninflammation (PID). Kvinnor med medfödda defekter eller infertilitet av okänd anledning valdes bort, liksom par där mannens sperma var abnormal.
Totalt uppfyllde 40 kvinnor kraven och ingick i studien. Hälften var i åldersgruppen 18-28 år och hälften mellan 29-40 år. De fick homeopatisk behandling. Anamneser och uppföljningar gjordes av praktikanter och elever som studerade vidare efter högskoleexamen (motsvarande doktorander), samtliga under handledning av den ansvariga forskaren. De homeopatiska läkemedlen valdes individuellt utifrån konstitutionell totalitet och repertorisering.
Potensen valdes utifrån patientens känslighet.
Ett välrenommerat homeopatiskt läkemedelsbolag som tillverkar läkemedlen enligt den indiska farmakopén levererade läkemedlen.
Parametern för att bedöma utfallet av behandlingen var enkel: graviditet – eller inte. När mensen var försenad gjorde patienten graviditetstest, samt undersöktes med ultraljud.
Totalt blev 27 av de 40 deltagande kvinnorna gravida. Av 20 patienter som hade PCOD blev 17 gravida. Av 10 patienter med kronisk bäckeninflammation, PID, blev 7 gravida.
Av 10 patienter med endometrios blev 3 gravida. Dessa konstaterades ha mild endometrios.
De homeopatiska läkemedel som gavs var Nat-m, Puls, Lyc, Sil, Calc, Sep, Phos och Nat-c.
Studieförfattarnas slutsatser är att homeopati definitivt har en viktig roll i behandlingen av par som har svårt att få barn. Särskilt som kvinnor med homeopatisk behandling slipper biverkningar av antibiotika och hormoner.
Mina reflektioner:
Jag tror att alla arbetande homeopater minns sin ”första baby”. Att hjälpa par att bli med barn är en otrolig lycka. Ibland kan det gå oerhört fort och smidigt, medan det ibland, särskilt om paret gått igenom tuffa behandlingar som in vitro fertilisering, IVF, kan ta tid att få hormonsystemet att stabilisera sig, samt komma åt de underliggande orsakerna till infertiliteten.
Precis som den indiska studien visar så kan vissa diagnoser vara svårare att komma till rätta med än andra.
Pcos, polycystiskt ovariesyndrom, är en orsak till barnlöshet hos kvinnor i fertil ålder. I Sverige uppskattas mellan fem och tio kvinnor av hundra ha pcos.
Pcos kan behandlas effektivt med homeopati och jag önskar att fler unga kvinnor med mensstörningar hade kloka mammor och mormödrar som tar dem till en klassisk homeopat.
För något år sedan behandlade jag en ung tjej med pcos och under första besöket var symtomen tydliga och pekade klockrent på ett medel – som hon naturligtvis fick. En inbokad uppföljning avbokades och när jag långt senare sökte henne för att höra hur det gick visade det sig att mensen blivit regelbunden som en klocka. Även de övriga symtomen hade försvunnit. Så smidigt kan det gå. Ett besök, ett medel – och ett besvär som hade kunnat bli plågsamt i åratal framöver är borta!
Att homeopati är effektivt vid pcos kan du läsa mer om här.
Det är lite oklart om varje kvinna i den indiska studien fick endast ett medel eller om man gjorde uppföljningar och böt medel om och när det var indikerat. Även om studien pågick under tre år så tog urvalsprocessen troligen tid och frågan är om en del av de deltagande kvinnorna som inte blev gravida fick fortsatt behandling efter att studien avslutades. Vid svåra besvär kan det behövas en längre tids behandling.
Återigen, det är inte att rekommendera att på egen hand laborera med homeopatiska läkemedel. Sök en väl kvalificerad klassisk homeopat på www.klassiskahomeopater.se
*Den indiska studien använder både begreppen pcos och pcod. Pcod används genomgående som diagnoskriterium.
Källa: https://clinmedjournals.org/articles/rmi/reproductive-medicine-international-rmi-1-008.php?jid=rmi
Finns den inte där kan du googla på hela titeln.