Varanasi R, Kolli R, Rai Y, Ramesh D, Kiranmayee RG, Chandra Reddy GR, et al. Effects of individualised homoeopathic intervention in Stage I essential hypertension: A single-blind, randomised, placebo-controlled trial.Indian J Res Homoeopathy, 2020;14:3-14.
En indisk studie visar att högt blodtryck effektivt kan sänkas med homeopati. Samtidigt minskade reumatisk värk, yrsel, huvudvärk och ångest. Även sömnen blev påtagligt bättre hos gruppen som fick homeopati jämfört med placebo.
Högt blodtryck är en internationell utmaning, särskilt i länder som genomgår en socioekonomisk snabb utveckling, konstaterar författarna till en indisk studie om homeopatisk behandling vid högt blodtryck. I Indien ligger högt blodtryck bakom 57 procent av dödsfallen i stroke och 24 procent av dödsfallen i kranskärlsjukdomar.
Enligt Varanasi et al visar statistik från WHO att homeopati är den näst största medicinska terapiformen i världen idag. För att undersöka vilken effekt en individuell homeopatisk behandling har vid högt blodtryck genomfördes en enkel-blind randomiserad placebo-kontrollerad studie från oktober 2013 till mars 2018.
Av totalt 2 127 patienter vid fem olika forskningsinstitut/kliniker uppfyllde 217 personer kriterierna för att ingå i studien. De behandlades av fem homeopatläkare med regeringsgodkända utbildningar i homeopati. Vardera hade över 20 års praktisk erfarenhet av homeopatisk behandling. Syftet var att kontrollera om både det systoliska (övre) och diastoliska (undre) blodtrycket kunde sänkas under en tremånaders behandlingsperiod.
Patienterna var mellan 30 och 60 år, av båda könen, med blodtryck mellan 140-159 mmHg och 90-99 mmHg. Patienterna fick inte gå på blodtryckssänkande medicin.
Patienterna delades slumpmässigt upp i två grupper. 116 patienter lottades till individuell homeopatisk behandling samt livsstilsmodifiering och 101 patienter till placebo samt livsstilsförändringar. Samtliga patienter i studien fick rådgivning om fysisk aktivitet och diet under de 90 dagar patienten ingick i studien.
Läkarna gjorde detaljerade anamneser för samtliga patienter. De förskrev det läkemedel, som bäst bedömdes motsvara patientens hela symtombild, i LM-potens att intas varje dag, för de patienter som ingick i gruppen som fick homeopatisk behandling. Patienterna i placebo-gruppen fick på motsvarande sätt inta verkningslöst medel varje dag. Ingen av patienterna visste vilken grupp de lottats till. Vid förändringar i patientens hälsotillstånd efter läkemedlet kunde läkarna byta medel, helt enligt den homeopatiska principen. Läkarna valde även dos utifrån bedömning av patientens mottaglighet, samt egna erfarenheter av klinisk behandling. Patienterna i placebo-gruppen fick fortsätta med overksamt läkemedel.
Blodtrycket mättes vid studiens start, samt en gång i månaden under studien. Symtom kopplade till högt blodtryck; som huvudvärk, yrsel, brus i öron, hjärtklappning, tryck över bröstet med mera, registrerades månadsvis genom frågeformulär.
Resultaten från studien visar att den homeopatiska behandlingen sänkte blodtrycket mer än placebo. I gruppen som fick homeopatiska läkemedel sänktes blodtrycket hos 41 av de 116 deltagarna till ett blodtryck till mindre än eller lika med 135/85 mmHg. Detta kan jämföras med att 13 av 101 patienter som fick placebo uppnådde målet. Omräknat i procent fick 35 procent i homeopatigruppen sänkt blodtryck, jämfört med 12,8 procent i placebo-gruppen.
Studien visade också att andra kliniska symtom förbättrades avsevärt mer hos patienter som fick homeopati. Inför studien uppgav 73 patienter i homeopatigruppen och 70 patienter i placebogruppen att de led av reumatiska besvär, med knä- och ryggsmärtor, samt nackstelhet. I gruppen som fick homeopati rapporterade 68 procent av deltagarna att de reumatiska besvären förbättrats, jämfört med 34,3 procent i placebo-gruppen.
Innan studien nämnde 58 patienter som fick homeopati, och 50 patienter som fick placebo, neurologiska/mentala problem som yrsel, huvudvärk, domningar, dåligt minne, irritation och ångest. 72,4 procent som fick homeopati uppgav att de neurologiska och mentala besvären minskat, jämfört med 34 procent i placebo-gruppen.
Även sömnlöshet förbättrades mer i homeopatigruppen, 54,5 procent av elva patienter började sova bättre, jämfört med 15,4 procent av 13 patienter som fick placebo.
Studiens slutsats är att patienter med högt blodtryck har stor nytta av individuell homeopatisk behandling tillsammans med livsstilsförändringar. Patienterna slipper biverkningar från skolmedicinens läkemedel. Studien nämner yrsel, svullna anklar, huvudvärk, utmattning, impotens, minskad sexlust, insomnia, mardrömmar, hosta, ödem, kramper, med mera.
Därtill visar studien med statistisk säkerhet att homeopatisk behandling minskar reumatiska och neurologiska/mentala besvär, samt förbättrar sömnen.
Mina reflektioner:
Äntligen börjar det komma studier som är designade för att följa de lagar och principer som homeopatin bygger på, som att en behandling alltid ska vara individuell och att det homeopatiska läkemedlet ska väljas utifrån patientens tillstånd och symtom. Intressant i den indiska studien är att de mest förskrivna medlen för patienterna var så kallade polykrester; homeopatiska läkemedel som används frekvent och som vi känner väldigt väl till.
Den homeopatiska terapin behandlar patienten i sin helhet och därför är det önskvärt att studier som undersöker effekten fångar upp hela patienten, vilket denna indiska studie delvis gör. Den fångade upp besvär som reumatisk värk, yrsel och ångest, sömnstörningar med mera. Studieförfattarna påpekar att kommande studier bör dokumentera de psykologiska effekterna av homeopatisk behandling.
Jag kan bara hålla med. Ska världens näst största medicinska behandlingsmetod utvärderas bör den bedömas i sin helhet för att ge en rättvisande bild av terapins effekter. Eftersom homeopati tar hänsyn till hela patientens mående, till skillnad från skolmedicinen som fokuserar på enskilda symtom, bör studier designas så att samtliga förändringar i patientens hälsa dokumenteras och följs upp.
Finns artikeln inte här kan du googla på studiens titel.